Ελληνικός Ιχνηλάτης


Τα στάνταρ του ελληνικού ιχνηλάτη καταγράφτηκαν για πρώτη φορά στα βιβλία της διεθνούς κυνολογικής ομοσπονδίας (FCI) του Οκτωβρίου του 1959 Νο 214 από τον μέγα κυνολόγο ΔΡ. ΣΤ. Μπασκουράκο πρόεδρου του Ελληνικού κυνολογικού ομίλου (ΕΚΟ).

Ράτσες...

 

 

Γενική όψη


Ιχνηλάτης μυρωδιάς. Μετρίου μεγέθους, με κοντό τρίχωμα, με μαύρο και κόκκινο χρώμα, δυνατός, ρωμαλέος, ζωηρός και πολύ έξυπνος.

 

Κεφάλι

 

Μακρύ, με συνολικό μήκος τα 4,35 δέκατα του ύψους στο ακρόμιο. Το πλάτος του κρανίου δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το μισό του συνολικού μήκους του κεφαλιού και ο συνολικός κεφαλικός δείκτης να είναι μικρότερος από 50. Οι πάνω κρανιακές γραμμές και η γραμμή της μουσούδας αποκλίνουν . Το μήκος του κρανίου είναι ίσο η λίγο μικρότερο από το μήκος της μουσούδας με σχήμα πλατύ. Η ιχνιακή προεξοχή είναι λεπτοκαμωμένη και φανερή. Μέτωπο σχεδόν πλατύ με μεσαίες αυλακώσεις όχι πολύ έντονες. Το τόξο των φρυδιών είναι ψηλά. Μάτια χρώματος καφέ με έξυπνη έκφραση. Κανονικό μέγεθος, χωρίς να είναι βαθιά τοποθετημένα η να προεξέχουν. Η μουσούδα είναι ίσια ή λίγο κυρτή στα αρσενικά. Τα ο μήκος της είναι ίσο ή λίγο μεγαλύτερο από το μήκος του κρανίου. Το στοπ δεν είναι πολύ φανερό. Η μύτη στη γραμμή της μουσούδας προεξέχει της κάθετης γραμμής του χείλους. Τα ρουθούνια είναι ανοιχτά. Η μύτη κατά προτίμηση μαύρη η καφέ- καστανή, τρίχρωμα χωρίς μαύρο χρώμα. Χείλια κανονικά, σχετικώς ανεπτυγμένα. Σαγόνια δυνατά με πολύ καλή εφαρμογή μεταξύ τους. Αυτιά μεσαίου μεγέθους σχεδόν το μισό μήκος του κεφαλιού. Είναι τοποθετημένα ψηλά , πάνω από τα ζυγωματικά τόξα. Είναι επίπεδα, στρογγυλά στο άκρο τους και κρέμονται κάθετα.

 

Κορμός

 

Το μήκος του σώματος είναι 10% μεγαλύτερο από το ύψος στο ακρόμιο. Η πάνω γραμμή του σώματος είναι ευθεία και κυρτώνει ελαφρά στα μπούτια. Η κάτω γραμμή αυξάνεται ελαφρά προς τα πάνω. Τα α ακρώμια αυξάνονται ελαφρά προς τα πάνω σε σχέση με τη γραμμή της πλάτης. Πλευρά ελαφρά ανερχόμενα. Λαιμός δυνατός, μυώδης, χωρίς προγούλι. Το μήκος του είναι περίπου τα 6,5 δέκατα του συνολικού μήκους του κεφαλιού. Θώρακας καλά αναπτυγμένος βαθύς, μέχρι το επίπεδο του αγκώνα. Πλάτη μακριά και ίσια. Κοιλιά ισχνή, λεπτοκαμωμένη και ανεβασμένη. Καπούλια μακριά, πλατιά , μυώδη, ελαφρώς κοντά. Μπροστινά άκρα ίσια από μπροστά και σε προφίλ, μυώδη και γερά. Βραχίονες λοξοί, μυώδεις και γεροί. Κνήμη με κλειδώσεις ισχνές, χωρίς να προεξέχουν. Μηροί με μάκρος, δυνατοί μυώδεις. Πόδια πλαγιαστά, μακριά, δυνατά. Πέλματα στρογγυλά, συμπαγή. Δυνατά δάκτυλα, κλειστά, σκληρές τραχίες .

 

Ουρά

 

Όχι μακριά, φτάνοντας μέχρι το κότσι και είναι γυρισμένη ελαφρά προς τα πάνω. Παχιά στη ρίζα, ενώ λεπταίνει σταδιακά προς το άκρο της.

 

Τρίχωμα

 

Κοντό, πυκνό, λίγο σκληρό. Το χρώμα είναι μαύρο και καφέ. Λίγο άσπρο επιτρέπεται στο θώρακα. Οι βλεννογόνες μεμβράνες πρέπει να φαίνονται, η μύτη και τα νύχια να είναι μαύρα.

 

Ιστορικό

 

Ο ελληνικός ιχνηλάτης γνωστός στους πολλούς με το όνομα (γκέκας) είναι σκύλος ιχνηλασίας με αρχαία ελληνική καταγωγή. Είναι από τους αρχαίους καταδιωκτικούς σκύλους της εποχής του Ξενοφώντα και συνεπώς, έχοντας δημιουργήσει, αναπτύξει και σφυρηλατήσει διαμέσου των αιώνων, τα σωματικά, ψυχικά και κυνηγετικά του προσόντα, στις ελληνικές εδαφικές κλιματολογικές συνθήκες, δεν έχει απλώς προσαρμοστεί σε αυτές, αλλά είναι πραγματικά γέννημα και θρέμμα αυτού του τόπου. Για αυτό είναι ένας από του καλύτερους καταδιωκτικούς σκύλους ιχνηλάτες, λαγοθήρες της νότιας Ευρώπης. Εργάζεται είτε μόνος του είτε με άλλα σκυλιά. Δεν φωνάζει ντορό , εκείνο που τον χαρακτηρίζει και τον διακρίνει είναι το μεγάλο του πάθος για το κυνήγι. Είναι σκληραγωγημένος από αιώνες στα βραχώδη, ακόμα στα άγρια και δυσδιάβατα βουνά μας, έχει μέγιστη αντοχή ποδιών και καρδιάς, είναι υπερβολικά έξυπνος με πολύ μυαλό. Έχει σημαντικές οσφρητικές ικανότητες, καθώς και ευχάριστο, δυνατό γαύγισμα. Είναι δραστήριος με μεγάλα αποθέματα αντοχής στην καταδίωξη. Είναι ικανός να κυνηγά το θήραμα, για αρκετές ώρες, όταν το ξετρυπώσει, τόσο που πολλές φορές το κουράζει και το συλλαμβάνει. Είναι σκύλος μεσαίου μεγέθους, με κοντό, πυκνό τρίχωμα, σε χρώμα μαύρο με ανοιχτό καφέ. Είναι σκληρός, στοργικός, καλοσυνάτος, επιφυλακτικός , δύσπιστος και καχύποπτος με τους ξένους ανθρώπους. Στην εκπαίδευση χρειάζεται υπομονή αρκετά μεγάλη, δεν δέχεται τη σκληρή τιμωρία και αρέσκεται στη περιποίηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν κατοικίδιο, αν δεν υπάρχουν γείτονες που να διαμαρτύρονται για τη μελωδική φωνή του. Είναι ελάχιστα γνωστός έξω από την Ελλάδα.