Segugio - Σεγκούτσιο


Είναι ένα από τα ωραιότερα σκυλιά καταδίωξης της Ευρώπης, κυρίως για το κυνήγι του λαγού. Το ανάστημα, το λεπτό σχήμα του σώματος, το γυαλιστερό τρίχωμα, το κάνουν εξαιρετικά ευχάριστο στην όψη, ενώ ο ελάχιστα εκδηλωτικός ζωηρός χαρακτήρας του, το καθιστά πολύ συμπαθητικό και αγαπητό στον άνθρωπο. Στην καταδίωξη είναι ακούραστος, φωνάζει το μονοντόρι και μπορεί να ακολουθήσει τα ίχνη του ζώου που φεύγει για πολλές ώρες, που το αναγκάζει πολύ συχνά να επιστρέψει στη θέση που έφυγε και σε απόσταση βολής από τον κυνηγό.

Ράτσες...

Υπάρχουν δύο τύποι: Ο ένας με κοντό τρίχωμα, "λειότριχο", και ο άλλος με σκληρό τρίχωμα, "σκληρότριχο", χωρίς να έχουν μεταξύ τους καμία άλλη διαφορά, ούτε στα σωματικά, αλλά ούτε και στα κυνηγετικά τους χαρακτηριστικά.

 

Γενική όψη


 

Χρώματα

 

Είναι το πορτοκαλί σε όλες τις αποχρώσεις σκούρο κοκκινοκίτρινο, ανοιχτό κίτρινο, μαυροκόκκινο. Στο υπόξανθο χρώμα επιτρέπεται λευκό στο ρύγχος, αστέρι άσπρο στο στήθος, στο λαιμό, στα μετακάρπια και στα μετατάσια, στην άκρη της ουράς και στα πόδια. Πάντως, όσο λιγότερο υπάρχει, τόσο το καλύτερο. Το μαύρο χρώμα συνοδεύεται με ανταύγειες κόκκινες, στα πόδια και στη μούρη, επιτρέπετε αστέρι άσπρο στο στήθος. Όλοι οι φανεροί βλεννογόνοι πρέπει να είναι μαύροι, όπως και τα νύχια, όποιο κι αν είναι το χρώμα του τριχώματος.

 

Κορμός

 

Έχει λαιμό μακρύ, ελαφρώς κυρτό στο άνω μέρος του. Το ύψος στο ακρώμιο είναι γύρω στα 52-58 εκ. για το αρσενικό και 48-54 εκ. για το θηλυκό. Βάρος 20-28 kg.

 

Ουρά

 

Δεν είναι πεσμένη, αρχίζει ψηλά πάνω στη γραμμή της πλάτης και στέκεται σαν χατζάρα Τα μπροστινά πόδια είναι γερά και λεπτά, κατακόρυφα, η σπάλα λοξή και καλά κολλημένη στο θώρακα.

 

Τρίχωμα

 

πάρχουν σκυλιά με κοντό τρίχωμα και σκυλιά με σκληρό τρίχωμα. Το κοντό τρίχωμα είναι λείο "λειότριχο", πυκνό, λεπτό, γυαλιστερό και στιλπνό. Το σκληρό τρίχωμα, "σκληρότριχο" είναι τραχύ σε όλο το σώμα με μήκος 5 εκ.

 

Ιστορικό

 

Το όνομα πορσελέν φαίνεται να προέρχεται από το γεγονός ότι το χρώμα του τριχώματος αυτών των ιχνηλατών έμοιαζε πολύ σε εκείνο των αλόγων με τρίχωμα άσπρου χρώματος, το οποίο ονομαζόταν «τρίχωμα πορσελέν», διότι ήταν λεπτό και αστραφτερό σαν πορσελάνη. Εικάζεται επίσης ότι το πορσελέν κατάγεται και από τα άσπρα σκυλιά του βασιλιά, τα οποία εγκαταλείφθηκαν κατά την διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου 15ου, γύρω στο 1700, αλλά εκείνη την εποχή η Franche Comtée ήταν ισπανική κι αυτό φαίνεται αναπάντεχο. Παρ΄ όλα αυτά, οι άσπροι σκύλοι του βασιλιά, δημιουργημένοι από τον Francesco, το 1ο, μετά τους ιταλικούς πολέμους ήταν ο καρπός μιας διασταύρωσης μεταξύ ενός Saint Hubert (κάθε χρόνο οι μοναχοί εκείνης της διάσημης μονής πρόσφεραν στο βασιλιά έξι από τα σκυλιά τους) και ενός θηλυκού ιταλικού μπρακ (που ήταν ένας άσπρος ιχνηλάτης). Το μπρακ της Ιταλίας και το πορσελέν κατάγονται συνεπώς από το ίδιο γκρουπ σκύλων που συνόδευαν τους Ρωμαίους, οι οποίοι κατά την κατάκτηση της Γαλατίας διέσχισαν την κοιλάδα της Saône και της Franche Comtee. Οι άσπροι σκύλοι με κοντό τρίχωμα, διάσπαρτοι στους αρχαίους ρωμαϊκούς δρόμους, αναπτύχθηκαν με την πάροδο του χρόνου σε διάφορες εστίες, οι οποίες προσαρμόστηκαν στα τοπικά εδάφη (σκύλοι του Πιεμόντε, σήμερα έχουν εξαφανιστεί, ελβετικοί πορσελέν ή schwytzois και γαλλικά πορσελέν). Στη Γαλλία, τον Μεσαίωνα, το δικαίωμα κυνηγίου ανήκε στους ευγενείς και στον κλήρο. Έτσι, στην κατοχή των μοναχών υπήρχαν κοπάδια άσπρων σκύλων που κυνήγαγαν το λαγό. Το 1789, με την γαλλική επανάσταση, το δικαίωμα κυνηγίου πέρασε και στον λαό.