Γενικές Συμβουλές Εκπαίδευσης

 Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουμε, ο σκύλος είναι ένα κοινωνικό ζώο με αγελαία ένστικτα. Πρόγονος του ο λύκος, δε ζει σε μια ισότιμη κοινωνία. Από μικρός μαθαίνει να σέβεται τη δύναμη των μεγαλύτερων και να αναγνωρίζει τη θέση του μέσα στην αγέλη υπακούοντας τον αρχηγό της.

 Το κουτάβι λοιπόν φεύγοντας από την αγέλη του (μάνα & αδέλφια) έχει πάρει ήδη κάποια μηνύματα ιεραρχίας και πειθαρχίας. Ερχεται στην καινούργια του αγέλη, την οικογένειά σας. Από εδώ και πέρα εσείς πρέπει να του δείξετε τα όρια του μέσα σε αυτήν.

   Στην περίπτωση που προτιμάτε το σκυλί να μη μείνει μέσα στο σπίτι, εάν έχετε κήπο, διαμορφώστε κατάλληλα ένα χώρο περιφραγμένο, τουλάχιστον 2μ x 2μ. Αυτός θα είναι ο χώρος του σκύλους σας. Εκεί θα τρώει, εκεί θα κοιμάται. Εάν μένετε σε διαμέρισμα, κάντε το ίδιο στο μπαλκόνι σας. Μη ξεχνάτε ότι: Το σκυλί νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν κάποιες ώρες μένει και κοιμάται σε περιορισμένο χώρο, παρά όταν τριγυρνάει ελεύθερο. Επίσης είναι ένα κοινωνικό ζώο, που δεν του αρέσει η μοναξιά. Αφιερώστε χρόνο στο σκυλί σας. Παίξτε μαζί του, πηγαίνετε τον βόλτες, μείνετε μαζί του στον κήπο ή στο μπαλκόνι κάποιες ώρες. Μην το αφήνετε πολλές ώρες μόνο του. Καταντάει πολύ νευρικό με καταστροφικές τάσεις. Μέσα στο χώρο του να έχετε πάντα νερό και κάποιο ειδικό κόκαλο ή παιχνίδι από ένα pet shop, για να απασχολείται. Στην περίπτωση που προτιμάτε το σκυλί σας να μένει μέσα, για να αποφύγετε λερώματα σε όλο το σπίτι ή ανεπιθύμητες ενέργειες εκ μέρους του, πάντα άθελα του, όταν εσείς δεν το επιβλέπετε, πχ. παίρνει τα παπούτσια σας, τραβάει το τραπεζομάντιλο κλπ, γενικά οτιδήποτε μπορεί να του τραβήξει την προσοχή περιορίστε τον σε ένα ειδικό κλουβί – πάρκο διαμορφωμένο κατάλληλα για σκυλιά. Σε αυτόν το χώρο, λοιπόν, το κουτάβι σας θα τρώει, θα κοιμάται και θα περιμένει κάποιες ώρες, που εσείς δεν μπορείτε να ασχοληθείτε μαζί του και να τον επιβλέψετε. Εχετε πάντα νερό στη διάθεσή του και κάποιο κόκαλο από πετσί για να απασχολείται. Τα σκυλιά όπως και τα παιδιά βαριούνται. Αποφεύγετε να του δίνετε πολλά παιχνίδια. Ενα κόκαλο είναι αρκετό για μέσα στο χώρο του. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο παιχνίδι ή ειδικό σκοινί από pet shop για να παίζετε μαζί του. Μετά φυλάξτε το. Μη το αφήνετε στο χώρο του, γιατί όταν θα βγαίνει έξω από αυτόν θα αναζητά καινούργια πράγματα για να παίζει, πράγματα που δε θα του ανήκουν.

   Στην αρχή, όταν πρωτοβάλετε το κουτάβι σας στο χώρο του, μάλλον θα αρχίσει να διαμαρτύρεται έντονα. Μη δώσετε σημασία και προπάντων μη το βγάλετε από εκεί την ώρα που κλαίει. Εχετε χάσει όλο το παιχνίδι. Το κουτάβι σας αντιλαμβάνεται ότι με το να διαμαρτύρεται κερδίζει αυτό που θέλει εκείνη τη στιγμή. Φροντίστε πριν το βάλετε στο χώρο του να το εξαντλήσετε με το παιχνίδι ή με βόλτα, μετά τον τρίτο μήνα. Φροντίστε ακόμα να έχει λερώσει πριν το βάλετε μέσα. Σε καμιά περίπτωση το κουτάβι δεν πρέπει να συνδυάσει το χώρο του με τιμωρία. Ποτέ μη το βάλετε εκεί, επειδή έκανε κάτι που δε σας άρεσε. Πάντα θα του λέτε να πάει «σπίτι» του με ωραίο, ήρεμο τόνο και θα το συνδυάζετε με την ώρα του φαγητού του ή θα του δίνετε κάποια λιχουδιά. Μην του μιλάτε όταν είναι εκεί μέσα και ούτε καν να το κοιτάτε, όταν θα προσπαθεί να κλέψει μια ματιά σας. Τα σκυλιά είναι πολύ τυπικά σαν ζώα. Εφαρμόζοντας πάντα την ίδια συμπεριφορά το σκυλί μαθαίνει να υπακούει στους κανόνες σας. Τα κουτάβια είναι όπως και εμείς: μαθαίνουν από τα λάθη τους, μαθαίνουν από τις επιτυχίες τους. Πχ. αν ένα σκυλί κάψει τη μουσούδα του στη φωτιά, δεν πρόκειται να ξαναπλησιάσει. Εάν γαβγίζει για να αποσπάσει την προσοχή και κανείς δε του δίνει σημασία, κάποια στιγμή τα παρατάει.

Για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα στο λέρωμα, βγάζετε το κουτάβι σας βόλτα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το πρωί όταν ξυπνήσετε. Το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Μετά από κάθε γεύμα. Μετά από παιχνίδι. Μετά από κάποια υπερδιέγερση, πχ. όταν έχουν έρθει καινούριοι επισκέπτες στο σπίτι. Οπλιστείτε με υπομονή και δείξτε κατανόηση σε αυτό το στάδιο, που άλλωστε κρατάει λίγο διάστημα εάν δείξετε την ανάλογη τυπικότητα. Σημαντικό είναι να επιβραβεύουμε το λέρωμα του εκεί που θέλουμε με μεγάλο ενθουσιασμό. Εάν πάλι λερώσει κάπου που εμείς δε θέλουμε και είμαστε παρόντες του φωνάζουμε έντονα. Εάν δεν είμαστε παρόντες δε του λέμε τίποτα, γιατί απλούστατα δεν καταλαβαίνει ότι η επίπληξη αφορά μια πράξη που έκανε πριν λίγα λεπτά ή ώρες. Ο σκύλος δεν ξέρει τι είναι τύψεις, ακόμα κι αν φαίνεται ότι φέρεται έτσι, σύμφωνα με τη λογική του ανθρώπου. Απλώς διαισθάνεται τον εκνευρισμό σας, διαβάσει το σώμα σας (επιθετική στάση), βλέπει τα μάτια σας (άγρια έκφραση), ακούει τον τόνο της φωνής σας (έντονος). Ετσι μεγαλώνει ο φόβος και το άγχος του. Κρύβεται για να γλιτώσει από εσάς και όχι από τις τύψεις. Η κοινωνικοποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή του σκύλου. Ακόμη και εάν ζει σε τεράστιο κήπο, με άπλετο χώρο για να παίζει, πρέπει να γνωρίσει και τον έξω κόσμο.

   Είναι απαραίτητες, λοιπόν, από 3 ½ μηνών, οι βόλτες σε διάφορα μέρη, με αυτοκίνητα, θορύβους, κίνηση, άλλους σκύλους, γάτες, καινούργιους ανθρώπους. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσει διαφορετικές εμπειρίες, που θα το κάνουν πιο κοινωνικό και ισορροπημένο σκύλο. Φροντίστε τα σκυλιά που θα γνωρίζει το κουτάβι σας να είναι ήρεμα και ανεκτικά με τα κουτάβια. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει το κουτάβι να γνωρίσει μια άσχημη εμπειρία σε ηλικία 3 με 4 ½ μηνών (περίοδο αποτύπωσης φόβου). Θα του μείνει αξέχαστη για όλη του τη ζωή. Να θυμάστε ότι το κουτάβι πρέπει να παίζει όσο γίνεται πιο πολύ και να γνωρίζει πολλές διαφορετικές καταστάσεις. Αυτό αυξάνει τη νοημοσύνη του. Διάφορες χρήσιμες συμβουλές: Ενισχύετε τη σωστή συμπεριφορά του σκύλους σας, πχ. όταν έρχεται προς το μέρος σας, αφού το φωνάξετε, ανταμείψτε το με χάδια ή παίξτε μαζί του με το αγαπημένο του παιχνίδι. Σε καμιά περίπτωση μη μαλώσετε το σκυλί σας μετά από κάλεσμα σας, στο οποίο δεν ανταποκρίθηκε αμέσως. Ακόμα και πολύ αργότερα να έρθει ποτέ μη το μαλώσετε. Το σκυλί δεν έχει την αίσθηση του χρόνου, για αυτό τη στιγμή που πράττει όπως θέλετε, το επιβραβεύετε. Μη ταϊζετε ποτέ το κουτάβι όταν τρώτε κι εσείς (ο αρχηγός στην αγέλη δεν αφήνει και δε δίνει ποτέ το φαγητό του σε κάποιον άλλο, θα ήταν ένδειξη αδυναμίας). Αν θέλετε να του δώσετε κάτι να φάει, να το βάζετε πάντα μέσα στο πιάτο του. Μην ενθαρρύνετε το κουτάβι να ανεβαίνει πάνω σας, γιατί έτσι του μαθαίνετε μια συνήθεια, η οποία σε λίγους μήνες θα σας είναι πολύ δυσάρεστη. Σκύψτε εσείς και χαϊδέψτε το όταν στέκεται στα τέσσερα του πόδια και επιπλήξτε το όταν ανεβαίνει πάνω σας.



Πηγή: zoofilia.gr