Παράσιτα σκύλων

Οι ψύλλοι και οι ψείρες του σκύλου μπορούν να περάσουν στον άνθρωπο χωρίς να μείνουν για πολύ καιρό πάνω του. Τα στρογγυλά σκουλήκια που εξεμεί ο σκύλος ή που εμφανίζονται στα περιττώματα του δεν μεταδίδονται στον άνθρωπο.

Είναι επικίνδυνα τα σκουλήκια για την υγεία του ανθρώπου;

Μόνο το πιο μικρό επίπεδο σκουλήκι του σκύλου μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Αν ο άνθρωπος καταπιεί ένα αυγό από ταινία εχινόκοκκου, η νύμφη αναπτύσσεται στους πνεύμονες ή στο συκώτι σε επικίνδυνες και συχνά θανατηφόρες υδατικές κύστεις.

 

Πως καταπολεμούνται οι ψείρες και οι ψύλλοι;

Οι ψύλλοι και οι ψείρες περιορίζονται εύκολα με τα κοινά παρασιτοκτόνα, που απλώνουμε στη γούνα του σκύλου σε μορφή σκόνης, σπρέι ή που δίνουμε στο σκύλο για να ενεργήσουμε μέσω του αίματος. Μια μόνο θεραπεία δεν είναι αρκετή, γιατί τα περισσότερα εντομοκτόνα ενεργούν στο ενήλικο παράσιτο, αλλά όχι στις νύμφες ή τα αυγά που κρύβονται μέσα στο τρίχωμα. Ο σύγχρονος σκύλος πρέπει να έχει μια αντιπαρασιτική θεραπεία τέσσερεις φορές το χρόνο, δηλαδή σε κάθε αλλαγή εποχής.

 

Όλα τα είδη σκουληκιών καταστρέφονται από τα παρασιτοκτόνα;

Όχι. Δεν υπάρχει παρασιτοκτόνο που να καταστρέφει όλα τα είδη σκουληκιών. Τα επίπεδα σκουλήκια δεν καταστρέφονται με τα παρασιτοκτόνα που καταστρέφουν τα στρογγυλά σκουλήκια. Όλα τα παρασιτοκτόνα είναι δηλητήρια. Για να ενεργήσει το παρασιτοκτόνο, πρέπει να δοθεί στη μέγιστη δόση και αυτή η δόση μερικές φορές ενέχει κίνδυνο τοξίνωσης του ζώου. Μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να ορίσει τη δόση που είναι κατάλληλη για κάθε σκύλο. Οι ενήλικες σκύλοι, οι έγκυες σκύλες, τα κουτάβια, οι άρρωστοι σκύλοι πρέπει να παίρνουν παρασιτοκτόνα με μεγάλες προφυλάξεις. Μια επανάληψη της αγωγής δέκα μέρες μετά την πρώτη συχνά είναι αναγκαία για να καταστρέψει τα παράσιτα που δημιουργήθηκαν από τα αυγά και τις νύμφες που είχαν παραμείνει στο έντερο. Η μικροσκοπική εξέταση των περιττωμάτων είναι  απαραίτητη για να ελέγξουμε το αποτέλεσμα του παρασιτοκτόνου. Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, μόνο όταν τα περιττώματα δεν περιέχουν πια αυγά παρασίτων ούτε νύμφες ούτε σκουλήκια.