Επ’ αυτοφώρω σύλληψη και καταδίκη

    Έστησε 29 συρματοπαγίδες για λαγούς  αν και απαγορευμένη και οικολογικά απαράδεκτη η μέθοδος σύλληψης των λαγών με τα γνωστά από τα παλιά χρόνια  «λαγουδότελα», τα οποία συνήθως έστηναν οι λαθροθήρες σε καίρια στενά περάσματα του λαγού, δυστυχώς εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα ακόμη, σε αγροτικές περιοχές της Ιεράπετρας και μάλιστα σε εκτάσεις όπου δεν επιτρέπεται το κυνήγι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες  ένα τέτοιο περιστατικό  κατέληξε στη σύλληψη 70χρονου λαθροθήρα, κατοίκου της περιοχής, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 28 Ιουλίου 2015, όταν στις 7:30 π.μ. σε αγροτική περιοχή κοντά στο Μοναστηράκι Ιεράπετρας, εντοπίστηκε ο ηλικιωμένος  λαθροθήρας να στήνει 29 συρματοπαγίδες, οι οποίες και κατασχέθηκαν.

Στην επιχείρηση που είχε στηθεί για τον εντοπισμό και την επ’ αυτοφώρω σύλληψη του 70χρονου Γ.Ε., πήραν μέρος οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες Λασιθίου, σε συνεργασία με τους θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιεράπετρας-Αγίου Νικολάου.

Ο 70χρονος λαθροθήρας οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας και με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία, οδηγήθηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης, με την αυτόφωρη διαδικασία στα Δικαστήρια της Νεάπολης, όπου καταδικάστηκε σε τετράμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή καθώς και με 200 ευρώ πρόστιμο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από τα παλιά χρόνια σε ολόκληρη την Κρήτη, ήταν συνηθισμένο να στήνουν τα τέλια για να πιάσουν λαγούς, γιατί τότε υπήρχε θέμα σοβαρό με την εξασφάλιση της τροφής και με την επιβίωση των Κρητικών στα δύσκολα χρόνια μετά την Γερμανική Κατοχή.

Τώρα πιά είναι σε όλους γνωστό ότι τα ζώα που πιάνονται στα τέλια, βασανίζονται πάρα πολύ, πνίγονται και αργοπεθαίνουν, χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν την ελευθερία τους.