Στον Εισαγγελέα 25χρονος για βίντεο κακοποίησης λαγού

Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών οδηγήθηκε ένας 25χρονος, κάτοικος της περιοχής της Σητείας με την κατηγορία της δημοσιοποίησης και προβολής κακοποίησης συλληφθέντος θηράματος, γεγονός που συνιστά ποινική παράβαση.

Όπως αναφέρει το anatolh.com, ο 25χρονος σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο facebook βίντεο, στο οποίο φέρεται ο ίδιος να κρατά ένα λαγό, ενώ τρία σκυλιά δαγκώνουν επανειλημμένα το άτυχο ζώο, βασανίζοντας το!

Το γεγονός συνέβη το 2013, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όμως ο 25χρονος δημοσίευσε το βίντεο πρόσφατα.

Με το που έλαβε γνώση για το θέμα το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας κατόπιν καταγγελιών μελών του Φιλοζωικού Συλλόγου οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον 25χρονο και τον συνέλαβαν.

Εκτός από το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας, το γεγονός είχε προ ημερών (14/9) καταγγελθεί και στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από το www.zoosos.gr. Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα (ΕΔΩ), «…κατήγγειλε τον κυνηγό – κάτοικο Σητείας κατά δήλωση του – που ανέβασε στη σελίδα του στο facebook ένα βίντεο το οποίο τον δείχνει να βασανίζει έναν λαγό που μόλις έχει πιάσει ζωντανό. Ο Ν.Κ. κρατάει τον λαγό από τα αφτιά ή και από τα πόδια και αφήνει τα σκυλιά του να δαγκώνουν επανειλημμένα το ακινητοποιημένο ζώο που βγάζει κραυγές προσπαθώντας να διαφύγει για να γλυτώσει από το μαρτύριο».

Στην συνέχεια το www.zoosos.gr παραθέτει τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας. Πιο συγκεκριμένα:

  • το άρθρο 258 παρ. 2 του Ν.Δ. 86/69 (Δασικός Κώδικας)  «2. Απαγορεύεται επίσης: ε) Η μεταφορά, η έκθεσις εις κοινήν θέαν και ο καθ” οιονδήποτε τρόπον βασανισμός συλληφθέντων θηραμάτων». Ο κυνηγός στα σχόλια κάτω από το βίντεο εξηγεί ότι το ένα σκυλί έπιασε τον λαγό ζωντανό και εκείνος πρόλαβε και του τον άρπαξε και πως το κάνει αυτό ώστε να εκπαιδεύσει το μικρό θηλυκό κυνηγόσκυλο του.
  • το άρθρο 16 του ν. 4039/2012 «α. Με την επιφύλαξη ειδικά προβλεπόμενων περιπτώσεων της ισχύουσας κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, καθώς και της διάταξης του τρίτου εδαφίου της παραγράφου 4 του άρθρου 9 απαγορεύεται ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ’ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.

    β. Απαγορεύεται, εξαιρουμένων των περιπτώσεων κινηματογραφικών ταινιών και γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού εκπαιδευτικού προσανατολισμού, η πώληση, εμπορία και παρουσίαση – διακίνηση μέσω διαδικτύου οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον ζώου, καθώς και σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά. Στην ανωτέρω απαγόρευση συμπεριλαμβάνεται και η περίπτωση της μονομαχίας μεταξύ ζώων».